Ce persoane vor obține mai greu permisul de conducere de la 1 ianuarie: Totul se face pentru siguranța participanților la trafic

Ce persoane vor obține mai greu permisul de conducere de la 1 ianuarie: Totul se face pentru siguranța participanților la trafic
Publicat: 01/01/2018, 12:12

„O directivă europeană din 2016 a hotărât la toate statele membre U.E. să includă mai multe restricții cu privire la bolile din cauza cărora este pusă în pericol atât viața conducătorului, cât și cea a celorlalți prticipanți la trafic, iar aici vorbim despre afecțiunile cardiovasculare sau la diabet zaharat. De exemplu, pentru reînoirea carnetului, conducătur are nevoie de recomandarea medicului specialist curant. Aceste modificări au fost puse în dezbatere publică și ordinul de ministru a fost semnat pentru că până la sfârșitul lui 2017 trebuie să ne aliniem acestei decizii, altfel risăm amenzi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Oana Grigore.

Potrivit ordinului de ministru semnat de Florian Bodog, „afecțiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

În cazul mai multor astfel de afecțiuni, precum bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare și ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, viitorilor șoferi sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic.

De asemenea, ordinul precizează că pentru boli așa cum sunt implantarea unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficiență cardiacă sau cardiopatie valvulară însoțită de regurgitare aortică, candidaților sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.

„Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective”, reiese din ordinul de ministru.

Potrivit documentului, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade. Nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei.

„În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează și nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susținute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoiește numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se arată în documentul ministerului Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Sunt viu”. Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Care este starea...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Pleacă de la Știrile Pro TV. Trece la Antena 1 după 26 de ani
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×